שירה קרני, דוקטורנטית במחלקה, זכתה בתחרות המפה הטובה מפרסום אקדמי

המחלקה לגאוגרפיה וסביבה שמחה לעדכן ששירה קרני, דוקטורנטית במחלקה, זכתה בתחרות המפה הטובה מפרסום אקדמי, שנערכה בכנס האגודה הישראלית לגאוגרפיה. הכנס התקיים השנה באוניברסיטה העברית בירושלים.

המפה הינה מתוך הפרסום: גאוגרפיה של פחד מטרור בירושלים: בין מרחב פיזי למרחב נתפס

מגישים:

שירה קרני, דוקטורנטית, המחלקה לגאוגרפיה וסביבה, אוניברסיטת בר אילן.

ד"ר אורית רותם-מינדלי, המחלקה לגאוגרפיה וסביבה, אוניברסיטת בר אילן.

ד"ר ניר כהן, המחלקה לגאוגרפיה וסביבה, אוניברסיטת בר אילן.

 

קרני, ש., רותם-מינדלי, א., וכהן, נ. (2022) גאוגרפיה של פחד מטרור בירושלים: בין מרחב פיזי למרחב נתפס. אופקים בגיאוגרפיה, כרך 102-101 , עמ' 300-281.

https://drive.google.com/file/d/1loQXUwFYSiR-b-KHrEGIJ-8FWxc9fCWo/view

 

על המפה:

כחלק ממחקר שנערך על תפיסות הפחד מטרור של תושבי ירושלים, מופו פיגועי הטרור שהתרחשו ברחבי העיר במהלך אינתיפאדת הבודדים שהתרחשה בין השנים 2015-2016 . בנוסף, באמצעות שאלונים, נבדקו תפיסות הפחד מטרור של התושבים ביחס לשכונות העיר. הנבדקים נשאלו אלו שכונות מעוררות בהן תחושת פחד מטרור. באופן מפתיע, לא הייתה הלימה בין השכונות הנתפסות כמעוררות תחושת פחד מטרור לבין המקומות שבהם התרחשו פיגועים. חוסר הלימה זה הוא דו כיווני, שכונות נתפסו כמעוררות תחושת פחד מטרור על אף שלא התרחשו בהן פיגועים, ושכונות בהן התרחשו פיגועי טרור לא נתפסו כמעוררות תחושות פחד.

המפה מציגה בצורה ויזואלית שני נושאים עיקריים. הראשון – מיקום פיגועי הטרור באמצעות עיגול הצבוע בצבע צהוב. מיקום העיגול מעיד על המקום הגיאוגרפי שבו התרחש הפיגוע וגודלו מעיד על מספר הנפגעים בפיגוע. ככל שיש נפגעים רבים יותר, כך העיגול גדול ומעיד על פיגוע משמעותי. הנושא השני – תפיסת הפחד של תושבי ירושלים ביחס לשכונות העיר. תפיסות אלו מוצגות במפה בגווני אדום. שכונות שנתפסו בעיני התושבים כמעוררות פחד מטרור במידה רבה נצבעו בצבע בורדו, שכונות שנתפסו במידה מועטה נצבעו בגווני ורוד. שכונות שלא נתפסו כמעוררות תחושת פחד מטרור- לא נצבעו כלל. כמו כן מסומנים במפה, העיר העתיקה – שהייתה מוקד משמעותי של פיגועי טרור, והשכונות בעלות רוב אוכלוסייה ערבי. ניתן לראות כי גם השכונות בצידה המזרחי של העיר וגם השכונות בסמיכות לקו התפר בין השכונות היהודיות לערביות צוינו על ידי הנבדקים כמעוררות תחושות פחד מטרור.

 

 

תאריך עדכון אחרון : 09/01/2023