מגמת תכנון עירוני בתכנית לגאוגרפיה ולימודי סביבה

מה זה תכנון עירוני?

למגמות העולמיות הנוכחיות, כגון גידול האוכלוסייה והגירה בשילוב עם עיור מואץ, יש השפעה קריטית על ערים. תכנון עירוני הוא התחום העוסק בניהול שינויים מורכבים בתוך הסביבה הבנויה והטבעית, ובמסגרתו העיצוב הפיזי של המרחב מלווה בדאגה ואחריות לרווחתם הכלכלית, החברתית והסביבתית של האנשים וסביבתם.

לימודי תכנון עירוני כוללים סוגיות כמו מדיניות תכנון ויישום, השתלבות האדם במרחב, GEODESIGN, שינוי בשימוש קרקע, מערכות תכנון, ניתוח תוכניות, תהליכי התחדשות עירונית, תכנון עבור קבוצות מיעוט ועוד. בוגרי ובוגרות המגמה לתכנון עירוני משולבים כולם במשרות בתחום, אם זה במגזר הציבורי, בתחומי התכנון ברשויות המקומיות או במשרדי ממשלה שונים (משרד הבינוי והשיכון, משרד התחבורה, משרד הביטחון, המשרד להגנת הסביבה, מנהל מקרקעי ישראל ועוד) או בגופים כמו צה"ל, החברה להגנת הטבע, גופי ייעוץ ותכנון פרטיים וכן ארגונים סביבתיים.  

מדוע כדאי ללמוד תואר שני במגמה לתכנון עירוני במחלקה לסביבה, תכנון וקיימות בבר-אילן?

תוכנית הלימודים במגמה לתכנון עירוני נבנתה בקפידה על-פי המתווה של בתי הספר לתכנון המובילים בעולם, בתיאום עם איגוד המתכננים בישראל, ובוגריה זכאים להירשם לפנקס המתכננים באיגוד המתכננים בישראל. מטרתה לצייד את התלמידים בהבנה קוהרנטית של עירוניות והסביבה הבנויה, תוך התמקדות  בתכנון, עיצוב וניהול עירוני, ומתן דגש מעשי על הממשק בין תכנון ובין קיימות ועל פתרונות מבוססי טבע. במסגרת התוכנית יוכלו הסטודנטים והסטודנטיות להתנסות בהכנת תכנית חברתית-כלכלית-מקיימת ועיצוב פיסי של הסביבה העירונית בקנה מידה גדול לשם תמיכה במערכת האנושית. בנוסף, זוהי התוכנית היחידה בישראל המציעה אולפני GEODESIGN - פלטפורמה דיגיטלית שמטרתה לפתח שיתופי פעולה ומשא ומתן בקרב צוותים מקצועיים ולקוחותיהם, קובעי מדיניות והציבור הרחב.

יתרון נוסף של לימודי תכנון עירוני במחלקה לסביבה, תכנון וקיימות בבר-אילן הוא העובדה שהלימודים הם במחלקה קטנה, במגמה צומחת, המבטיחה יחס אישי לכל סטודנט וסטודנטית. סגל המחלקה ידוע בהצטיינותו המחקרית ובניסיונו המקצועי בתכנון ערים ואזורים בישראל ובעולם.

מהם תנאי הקבלה לתואר שני במגמת תכנון עירוני במחלקה לסביבה, תכנון וקיימות בבר-אילן?

  • ממוצע לקבלה למגמה ללא תיזה: 76
  • ממוצע לקבלה למגמה עם תיזה: 80

המתקבלים לתוכנית יחויבו בהשלמות על פי החלטת המחלקה ובאישור בית הספר ללימודים מתקדמים.

מי עומד בראש המגמה לתכנון עירוני במחלקה לסביבה, תכנון וקיימות בבר-אילן?

בראש המחלקה עומדת ד"ר שלומית פלינט אשרי. ד"ר פלינט אשרי היא בוגרת תואר ראשון בארכיטקטורה מהאקדמיה לאמנות ועיצוב בצלאל, תואר שני במדיניות ציבורית ותכנון עירוני מהאוניברסיטה העברית ותואר שלישי בגיאוסימולציה וניתוח מרחבי מאוניברסיטת תל אביב. בהמשך, שימשה ד"ר פלינט אשרי כעמיתת מחקר באוניברסיטת UCL בלונדון ובאוניברסיטת פרינסטון, והתמחתה בתיאוריה, פרקטיקה ויישום בתחומי התכנון העירוני, התכנון הקהילתי והקיימות. בנוסף, מתמחה ד"ר פלינט אשרי ב-GEODESIGN - מסגרת תיאורטית ומתודולוגית המצויה בצומת שבין פרקטיקת התכנון, מדעי הגיאוגרפיה, טכנולוגיות המידע ו'תשומות התושבים המקומיים'. את הידע התיאורטי שפיתחה שילבה ד"ר פלינט אשרי בפרקטיקה התכנונית בישראל, וינה ולונדון.

מה נלמד במהלך התואר השני במגמה לתכנון עירוני?

לימודי התואר השני במגמה לתכנון עירוני נמשכים שנתיים, והם מתקיימים בשני מסלולים: מסלול מחקרי (17 נ"ז), המשלב קורסים וכתיבת תזה, ומסלול ללא תזה (21 נ"ז), המורכב מקורסים שונים. בשני המסלולים לומדים הסטודנטים בשני מודולים: מודול לימודי ליבה ומודול לימודי בחירה.

מודול לימודי הליבה כולל קורסים ייחודיים לתלמידי המגמה לתכנון עירוני, המיועדים לתואר מוסמך. המודול מותאם לדרישות איגוד המתכננים, ובהתאם לכך נשען על שלוש רגליים:

  • ידע תיאורטי: הקורסים אותם מציעה המגמה מקנים לסטודנטים ידע תיאורטי וכלים לחשיבה יוזמת, עצמאית וביקורתית.
  • כלים פרקטיים: הקורסים השונים מציידים את הסטודנטים בכלים המקצועיים העדכניים ובמיומנויות הנדרשות מכל מתכנן וחוקר מקצועי (למשל תוכנות כמו פייתון וממ"ג).
  • התנסות מעשית: אולפני תכנון מעשיים, המאפשרים ליישם את הידע והכלים לתכנונו של מרחב קונקרטי. האולפנים משלבים עבודה קבוצתית ופרויקטים אישיים בתיאום עם גופי ממסד, עיריות וקהילות.

מודול לימודי הבחירה בנוי סביב שלושה זרמים של הבנה, ניהול והפצה של שינוי עירוני, עם קורסים המכסים עקרונות בתכנון פיזי של המרחב, סוגיות חברתיות בתכנון, דיור ועיור ושינויי אקלים.

חדש וייחודי בישראל: אולפני GEODESIGN במגמה לתכנון עירוני

המגמה לתכנון עירוני במחלקה לסביבה, תכנון וקיימות בבר-אילן היא המגמה היחידה בישראל המציעה אולפני GEODESIGN: פלטפורמה דיגיטלית המקדמת שיתופי פעולה והסכמות על חלופות תכנוניות כתגובה לנסיבות המשתנות, תוך מדידה והשוואה אקטיבית של השפעותיהם הכוללות השקעות בתשתיות, ניהול סביבתי והסתגלות לשינוי אקלים. מטרת הפלטפורמה היא לפתח שיתופי פעולה ומשא ומתן בקרב צוותים מקצועיים ולקוחותיהם, קובעי מדיניות והציבור הרחב, ולמקסם את הפוטנציאל היישומי תוך התווית ההקשרים הרחבים גם בהתייחסות מקומית.

האולפן מלווה בשעות הכשרה ברשות מקומית, בשיתוף התוכנית לאומית של המועצה להשכלה גבוהה "אקדמיה משלבת התנסות" (אמ"ה).

מהן אפשרויות התעסוקה לבוגרי ובוגרות לימודי תכנון עירוני?

התהליכים המהירים של הגירה ובנייה המאפיינים את ישראל מגבירים את המתח בין תהליכי פיתוח לשימור הסביבה הבנויה. אלו מדגישים את הדחיפות בהכשרת מתכננים המצוידים בכלים העדכניים ביותר לתכנון בר-קיימא לעבודה במנגנוני ממשל ורשויות, משרדים מקצועיים פרטיים והתמחויות קשורות. בוגרי המגמה לתכנון עירוני רוכשים לעצמם מקצוע מבוקש מאוד, זכאים להירשם לפנקס המתכננים באיגוד המתכננים בישראל, ויכולים לבחור להיכן לנתב את הקריירה שלהם:

מחלקות תכנון ברשויות מקומיות: תפקידי תכנון בערים וברשויות מקומיות כוללים עבודה מקרוב על כל ההיבטים הקשורים לעיור, לרבות בנייה למגורים, מוסדות חינוך, תעסוקה, תחבורה, שטחים פתוחים, ניהול פחמן, מי נגר, אנרגיה, שימור, ומערכות עירוניות נוספות.

משרדי ממשלה: תפקידי תכנון במשרדים כמו משרד הבינוי והשיכון, משרד התחבורה, משרד הביטחון, המשרד להגנת הסביבה ומשרד הפנים הם הוליסטיים יותר, ועוסקים בסוגיות כמו העברת תקציבים ותיעדוף לגבי שאלות של פיתוח עירוני, לחצים דמוגרפיים ושימור.

מלכ"רים: תפקידי תכנון בארגונים למען הציבור כמו החברה להגנת הטבע, או עמותת אדם טבע ודין, עוסקים בסוגיות של תיעדוף וחלופות המבוססים על ידע מקצועי, דוגמת הקצאת שטחים פתוחים לבנייה או לשימור, או תיעדוף כבישים נופיים (יפים אך מסוכנים יותר) מול כבישים מהירים (בטוחים אך הרסניים יותר לסביבה).

חברות תכנון פרטיות: בחברות ובמשרדים פרטיים עובדים על פרויקטים נקודתיים, למשל של פיתוח כבישים או תכנון שכונות, לרוב בעקבות מכרזים של רשויות מקומיות או של משרדי ממשלה. בהמשך יוכלו בוגרי ובוגרות המגמה לפתוח חברות תכנון פרטיות בעצמם.

רוצים לשאול אותנו שאלות נוספות על תכנון עירוני? דברו איתנו

המחלקה לסביבה, תכנון וקיימות. טלפון: 03-5318340. מייל: Geog.Dept@biu.ac.il .
ראש המגמה ללימודים עירוניים: ד"ר שלומית פלינט. טלפון: 03-5318614. מייל:
shlomit.flint-ashery@biu.ac.il