מגמת לימודים עירוניים

מה זה לימודים עירוניים?

המאה ה-21 מתאפיינת במגמה גלובלית של עיור מואץ. למגמה זו השלכות ארגוניות, כלכליות, חברתיות, תרבותיות, דמוגרפיות, סביבתיות ומשפטיות מרחיקות לכת, מרמת הפרט ועד לרמה הבינלאומית. לכן, דרושים אנשי ונשות מקצוע בעלי הבנה מעמיקה וארסנל כלים שימושי, המסוגלים לזהות את המגמות המרכזיות המאפיינות את העיר בעידן הגלובלי, לנתח אותן ולפתח דרכי התמודדות יעילות עם האתגרים העירוניים הנוכחיים והעתידיים.  

המגמה לתואר שני בלימודים עירוניים של המחלקה לסביבה, תכנון וקיימות בבר-אילן היא הראשונה והיחידה בארץ ששמה לעצמה למטרה להכשיר את המומחים הללו . היא הוקמה בשיתוף עם המחלקה לסוציולוגיה ואנתרופולוגיה, והיא משלבת ידע תיאורטי וכלים מעשיים תוך התמקדות בסוגיות עכשוויות: התחדשות עירונית, הגירה, ערים חכמות, אקולוגיה עירונית, תרבות דיגיטלית, קונפליקטים ופערים חברתיים. בוגרות ובוגרי התוכנית הם בעלי ידע מקיף וכלים מעשיים בכל הנוגע לאפיון וניתוח הסביבה העירונית, ויכולים להשתלב בתחומי הייעוץ, ההדרכה והניהול במגזר הציבורי, הפרטי והאזרחי.

מדוע כדאי ללמוד תואר שני במגמה ללימודים עירוניים במחלקה לסביבה, תכנון וקיימות בבר-אילן?

המגמה ללימודים עירוניים היא הראשונה והיחידה מסוגה בישראל. היא מתאפיינת בגישה הוליסטית, ביקורתית, מולטי-דיסציפלינרית ויישומית ללימוד ערים והחיים בהן. בנוסף לשתי מחלקות האם, סביבה תכנון וקיימות, וסוציולוגיה ואנתרופולוגיה, לסטודנטים ולסטודנטיות מוצעים קורסים ממגוון מחלקות האוניברסיטה, כולל ללימודי מגדר, לימודי א״י, תקשורת, מדעי המדינה ועוד. לצד הרקע התיאורטי, מציעה המגמה יסוד פרקטי חזק, הבא לידי ביטוי בסדנאות הכוללות עבודה מול עיריות ומועצות מקומיות, סיורי שטח עירוניים והרצאות מפי מומחים בייעוץ וניהול אורבני.

מהם תנאי הקבלה לתואר שני במגמה ללימודים עירוניים במחלקה לסביבה, תכנון וקיימות בבר-אילן?

  • ממוצע לקבלה למגמה ללא תיזה: 76
  • ממוצע לקבלה למגמה עם תיזה: 80

כחלק מתנאי הקבלה, נדרשים מועמדות ומועמדים להשלים את הקורסים תיאוריות סוציולוגיות (1 ש"ש) ומבוא לגיאוגרפיה של ישובים עירוניים (1 ש"ש) בממוצע של 76 לפחות.

מי עומד בראש המגמה ללימודים עירוניים במחלקה לסביבה, תכנון וקיימות בבר-אילן?

בראש המחלקה עומד פרופ׳ ניר כהן. פרופ׳ כהן הוא בוגר תואר ראשון במדעי המדינה, עם התמחות ביחסים בינלאומיים, מאוניברסיטת חיפה; תואר שני ביחסים בינלאומיים, עם התמחות בפיתוח כלכלי ופוליטי, מאוניברסיטת קולומביה, תואר שלישי בגיאוגרפיה ופיתוח אזורי מאוניברסיטת אריזונה והשתלמות פוסט דוקטורט בגיאוגרפיה ופיתוח סביבתי מאוניברסיטת בן גוריון בנגב.

פרופ׳ כהן הוא גיאוגרף חברתי עירוני החוקר הגירה, אזרחות ויחסים אתניים בישראל. בשנים האחרונות הוא פרסם עשרות מאמרים על הגיאוגרפיה החברתית של ערי פיתוח, יחסים בין קבוצות אתניות במטרופולין תל אביב, והיבטים שונים של הגירה מישראל ואליה. לפני שהחל בקריירה אקדמית, פרופ׳ כהן שימש יועץ בכיר לפיתוח בר קיימא במדינות מתפתחות במסגרת תכנית האו״ם לפיתוח (UNDP) בניו-יורק. במסגרת זו הוא סייע לסוכנויות ממשל במדינות מתפתחות להטמיע שיקולים סביבתיים בתוכניות מוניציפליות ולאומיות לפיתוח כלכלי.

מה נלמד במהלך התואר השני במגמה ללימודים עירוניים?

לימודי התואר השני במגמה ללימודים עירוניים נמשכים שנתיים (ארבעה סמסטרים), והם מתקיימים בשני מסלולים: מסלול עם תיזה (14 נ"ז) ומסלול ללא תיזה (18 נ"ז). חלק מהקורסים הינם במתכונת של סיורים וסדנאות יום, וכוללים יציאה לשטח. כך למשל, בקורס ״סדנה מטרופולינית״ מתקיימים סיורי יום בחסות עיריות שונות בגוש דן ובמהלכם נחשפים הסטודנטים לאתגרים הייחודיים הניצבים בפניהן. סדנת ״התחדשות מרכז העיר״ אף היא כוללת מגוון של סיורי יום ובוחנת הליכי התחדשות של מרכזי הערים הוותיקות בישראל בהיבטים כלכליים, תרבותיים וחברתיים.

מהן אפשרויות התעסוקה לבוגרי ובוגרות לימודים עירוניים?

רשויות מקומיות: טווח רחב של תפקידי פיקוח, רישוי, יעוץ והדרכה ברשויות מקומיות ואזוריות, כולל תיאום פרויקטים של פיתוח כלכלי עירוני, מתן יעוץ לחברות יזמיות בנושאי פיקוח ורישוי על מבני ציבור, והדרכה לעובדי ציבור בנושאים מוניציפליים שונים (כגון תחיקה, מיסוי ורגולציה).

משרדי ממשלה: תפקידי יעוץ והדרכה במשרדים שונים כגון הבינוי והשיכון, הכלכלה, הפנים, הגנת הסביבה וקליטת עליה, בנושאים הקשורים לפיקוח, תיאום ותקצוב פרויקטים ברשויות מוניציפליות בתחומי החברה, הרווחה, הכלכלה והמדיניות הדמוגרפית.

ארגוני חברה אזרחית (NGOs): תפקידי ניהול, רישוי ובקרה במוסדות ללא כוונת רווח (מלכ״רים) אשר עוסקים בסוגיות של פיתוח ורווחה עירונית, כדוגמת עבודה מול אוכלוסיות עירוניות בסיכון (נוער, מהגרי עבודה) פרויקטים של שימור עירוני, או קידום טבע עירוני.

חברות יעוץ פרטיות: תפקידי יעוץ, תיאום וניהול בפירמות פרטיות העוסקות בנושאים כגון פיתוח כלכלי עירוני, קידום נושאים סביבתיים ברמה המקומית ומימון פרויקטים של דיור בר-השגה.

רוצים לשאול אותנו שאלות נוספות על לימודים עירוניים? דברו איתנו

המחלקה לסביבה, תכנון וקיימות. טלפון: 03-5318340. מייל: Geog.Dept@biu.ac.il .
ראש המגמה ללימודים עירוניים: פרופ' ניר כהן. טלפון: 
03-5318972. מייל: nir.cohen@biu.ac.il .